Viața ca un blogger. Smart technology. Smart living home.

Eram prin clasa a 8-a când colegii de clasă îmi cereau adresa de messenger pentru prima dată. Chiar așa, mai ții minte cum era la începutul de Yahoo? Când toți așteptau să-i bagi în listă și să le dai un Buzz?

Eu îmi amintesc perfect! Asta pentru că nu aveam nicio treabă cu tehnologia. Eram o simplă fată care locuia mai mult la țară și care purta hainele surorii mai mari  cu 10 ani, care-i rămâneau mici sau care pur și simplu nu-i mai satisfăceau stilul. Aveam însă un telefon, un fel de arătare spațială care cântărea enorm și care avea vreo 10 cm în lungime (cu aproximație), taste iluminate și un ecran spațial-portocaliu, care erau tovarăși de Snake în timpul liber. Frate-miu lucra la un centru de telecomunicații și lua în timpul liber cursuri despre calculatoare. Avea o adevărată colecție de reviste cu și despre telefoane moderne, calculatoare, lucruri pe care nu credeam că le voi deține în mâini niciodată.

evolution_of_science
Sursa: Tutorialspoint

Tehnologia a început să mă domine abia după intrarea la liceu. Profesorii cereau în mod inevitabil proiecte și materiale pe care le puteai lua de pe internet. Și tot atunci se reîntorcea sor-mea din călătoriile ei de prin țările calde, cu tot arsenalul, de unde a plecat imediat după majoratul pe care nu l-a sărbătorit niciodată.

Venise la pachet cu o unitate, un desktop, o tastatură și un șoarece, la care mă uitam cu doi ochi stângi. Atunci am aflat pentru prima dată că chestia aia se numește în ansamblu calculator și că e terminalul prin care ăștia mai moderni conversează prin internet, Yahoo Messenger, chiar prin intermediul Facebook (care era la începuturi) sau care putea fi folosit pentru a viziona filme. Și să-mi  fi văzut expresia feței când am deschis monitorul pentru prima dată și când am luat tastele și șoarecul la întrebări. Ce fascinație! Dacă-l mai ții minte pe Dexter, eu eram sora lui mai mare. Eram foarte curioasă ce face butonul ăla și celălalt. Nici nu știam nici că dacă instalai un program, trebuia dezinstalat, așa că le ștergeam imediat ce-mi satisfăceam curiozitatea. Și se transforma sor-mea în cea mai proastă versiune a ei, scoțând flăcări pe nări și antrenându-și rezistența psihică, schimbând Windows-ul, până la despărțirea veșnică (de calculator, bineînțeles).

Dar maică-mea era și mai fascinată, pentru că atunci când era sor-mea plecată, ea era șeful la butoane, jucând jocuri de zor și lăsându-mă să operez jucăria inteligentă doar treizeci de minute pe zi, strict pentru școală. La un moment dat nici nu mai conta că aveam proiecte și că aveam nevoie de material. „Să-ți cauți prin cărți ce ai nevoie!”, îmi zicea ea indignată, încercând să treacă nivelul la Bubble Saga.

Abia pe la șaisprezece ani s-a gândit că într-adevăr cerința din învățământ e mare și că e nevoie de un calculator în casă, dar nu acel calculator care avea un consum de energie de-ți venea să te apuci de muzică sau de actorie pentru a plăti facturile. Și așa a apărut primul meu laptop – un monsieur Acer, care a supraviețuit până în zilele noastre. Evident, astăzi e o piesă de muzeu, încă funcțională prin adăugarea unor periferice potrivite.

70156712_2895847377152792_257856925780148224_n

Îmi amintesc ca și cum ar fi fost ieri că, fix atunci primisem primul brânci în ale blogging-ului, de la doi prieteni. Deși îmi plăcea să scriu și aveam chiar și un carnețel cu povești și poezii, o bună bucată de timp am privit ideea cu superficialitate. Până într-o zi când  am zis că n-are ce să fie rău. La fix un an mai târziu am descoperit prima competiție dedicată bloggerilor din țară, la care particip de atunci, și până în prezent – SuperBlog. 

Și pasiunea asta a ajuns la un alt nivel. Am descoperit c-o pot monetiza. Astfel m-am transformat într-o studentă full-time, cu o pasiune part time, care-mi aduce în prezent și un venit.

Diminețile nu mai sunt la fel. Mă trezesc la șase dimineața și moțăi până la zece, verificând periodic emailurile, nu care cumva să-mi scape vreo colaborare, ceva. Am început să fiu mai ordonată din punct de vedere profesional. Analizez termenele limită, îmi conturez în ciorna blogului idei pentru viitoarele materiale, fapt la care nu excelam în vremurile trecute.

Acum sunt mândră de ceea ce am realizat în tot acest timp. Mă opresc tinerii de vârsta mea, pe stradă, să-mi spună că mă apreciază pentru ceea ce fac, pentru textele mele și pentru fotografiile care ajung pe blog și pe rețelele de socializare. Nu credeam vreodată să fi ajuns aici, iar meritul nu este exclusiv al meu, ci se datorează tehnologiei care mi-a intrat pe sub piele și care mi-a arătat această cale.

Astăzi totul se bazează pe tehnologie. Și dacă prin absurd ar cădea toate serverele peste noapte și ar dispărea toate inovațiile în materie de tehnologie, presimt că m-aș transforma într-un bebeluș debusolat care ar trebui să ia totul de la zero. Poate chiar mai rău. Nu-i dificil să-mi imaginez și populația transformându-se în maimuțe preistorice, care aleargă debusolate în Piața Constituției, cerând ferm o reformă de urgență care să readucă tehnologia în prim plan. Și asta nu doar pentru că sunt eu blogger și pentru că există milioane de creatori  în întreaga lume, pentru că tehnologia a devenit un stil de viață pentru toți pământenii de pretutindeni.

 

Viața ca un blogger. Smart technology. Smart living home.

 

Acum nu doar poveștile prin viață, ci și casele. S-a făcut un salt măreț în istorie trecând de la procese simple și clasice, la cele automate, desfășurate prin intermediul tehnologiei. Ieri completam integramele cumpărate de la chioșcurile de ziare. Azi jucăm rebus și Sudoku pe telefon. Ieri aveam aparate cu film și făceam poze naturale. Azi e selfie în top, cu filtre adăugate. Ieri mergeam să programăm cafetiera, centrala, aprindeam manual luminile, etc. Astăzi avem prize inteligente, electrice și aplicația Kasa pentru smartphone, prin care putem controla absolut orice, chiar și de la servici.

72420810_863429090726051_3463635865727664128_n.png
Top aplicatii din telefonul propriu.

Tehnologia e puterea minții. E despre confort, simplitate, eleganță, despre o energie infirmă pe care o putem consuma în derularea unor acțiuni cât se poate de simple sau complexe, dar care, adunate la un loc, ne consumă timp prețios,  pe care l-am putea folosi în alte scopuri. Timpul este singura resursă pe care tehnologia n-o poate opri în loc (încă) și de care este pretutindeni nevoie.

Viața în postura de blogger necesită o tehnologie avansată și, contrar opiniilor care spun că nu ai nevoie de foarte multe resurse pentru a face asta, odată ce intri pe profil ești nevoit să aduci tehnologia la tine acasă. Poți merge pe premiza puțin și bun, pentru că modul tău de evoluție stă la baza performanțelor tehnologice pe care le ai la dispoziție. Poți începe și cu mai puțin, dar dacă ești orientat spre rezultate și spre menținerea atenției publicului tău, cât și pe creșterea acestuia, vei sesiza la un moment dat cât de util îți este un calculator performant, o cameră foto-video, un smartphone adaptat cerințelor moderne, tot felul de periferice de top, etc.

Viața de blogger este strâns conectată de cea a unui gamer, asta pentru că un gamer înrăit va avea nevoie de gadgeturi și accesorii de gaming performante, care să răspundă la nivel de secundă. Există componente PC și periferice PC special concepute pentru acest nivel avansat. La baza concepției lor se află materiale durabile, rezistente și cu performanțe superioare producției mass market, cea accesibilă oricui, dar cu performanțe minime sau medii. În mod evident ne raportăm la niște costuri mai ridicate, costuri pe care ți le poți amortiza pe parcurs. Și pe baza unui flux continuu de creare conținut vorbim de o muncă intensă, de necesitatea unui potențial maxim, care nu ar trebui să fie nicicum umbrit în momentele tale cele mai bune.

SPDS-S6201_01-300x300

Imaginează-ți că te trezești plin de inspirație și pornești cu cafeaua în mână, către laptop, să-ți notezi câteva idei sau chiar să scrii articole întregi, să construiești un nou program sau pur și simplu să interacționezi prin mediile online de relaxare. Ce te faci dacă scaunul te trage într-o parte, dacă laptop-ul îți arată ecranul negru sau albastru, dacă mouse-ul merge azi-mâine sau dacă tastatura îți „sortează” literele? Te urci pe cântar să vezi de ce nu a funcționat dieta? Zici că ai o lipsă de calciu și nu vezi bine? Dai vina pe cheful de ieri?

Tehnologia exprimată prin accesorii IT are un sfârșit. De obicei el vine când te aștepți mai puțin și când investești minim în produsele IT. Iar dacă la alte lucruri mai există o cale de mijloc, când vine vorba de tehnologie este bine să investești mai mult, pentru o longevitate mai ridicată.

Odată intrat pe culmile tehnologiei, un prim lucru de care ai nevoie e un scaun adecvat, de birou, care să-ți confere o poziție optimă, fie că ești blogger sau nu. Nu, nu e sănătos să ai o poziție de zeu leșinat în pat, că mintea ta îți spune că așa ești mai confortabil.  Ah…mintea..! Ce pion avansat! Dar tu deții controlul, nu ea! Cu durerile alea de spate și cu poziția incorectă, ce facem? Aaaa, faci masaj thailandez sau o dai la pace cu radiologul și ortopedul, să-ți pună câteva inimioare sau like-uri la dosar, la durere și la tratament? Crezi că vei reuși să-ți mituiești coloana în vreun fel? Speranța moare ultima, dar zic să nu-ți faci speranțe deșarte.

SP-GC-RNG43_01-1-300x300.jpg

Orientează-te întotdeauna către un scaun adecvat, ușor de adaptat constituției tale, care-ți va menține coloana dreaptă și șezutul confortabil, chiar dacă ești blogger, programator IT, gamer sau liber profesionist. Găsești la Spacer câte scaune dorești și câte poftești. Au peste șapte ani de experiență în domeniul IT, deci misiunea lor nu se oprește aici.

spacer-logo-500px-300x300.jpg

Și, ți-am zis de zeci de ori să nu mai ții telefonul în mufa de încărcare, că la un moment dat riști să rupi toți pinii și mufa să nu-ți mai facă contact!

Acum, dacă tragi și împingi de cablul acela USB, așa cum bagi mașina în garaj, crezi că-l vei convinge? Nu mai bine alegi din start accesorii laptop și accesorii smartphone care să-ți ofere o conexiune stabilă între cele două și un transfer de fișiere la sigur?

Și ce cauți cu laptop-ul direct pe brațe? Laptop-ul are nevoie și el de ventilație, așa cum și tu ai nevoie de aer. Ce te faci dacă n-are șapte vieți ca pisica? De ce nu te folosești de acel cooling pad să-ți răcească placa și să-ți faci treaba mai ușor, fără să riști să ți se ardă componentele plăcii de bază sau să-ți mearga calculatorul ca melcul la viteza a cincea? Ești dispus să ajungi până la blue&black screen? Îți place adrenalina, văd!

mouse-pad-25x21cm-03_110dpi-300x252.jpg

Da, da, mulțumesc! Acum mă cred un mare specialist și m-am umplut de tehnologie la gură! Suficient chiar. O să mă șterg, dar știi că am dreptate și că degeaba îmi umpli frigiderul cu gogoși. Îți spun aceste lucruri din propria experiență, ca blogger, dar și ca utilizator clasic. Înțelegi? Tehnologia nu-i doar despre confort, ci și despre plăcere, pasiune, sănătate, chiar și despre job. Dacă nici tu nu-ți vezi viața fără tehnologie, ia atitudine și comportă-te responsabil! Pune-ți „țiglele pe casă”, apasă pe manetă, adu nava spațială și mintea jos, la sol. Adaptează-ți nevoile și stilul de viață la tehnologie, și viceversa. Cu plăcere!

Articol scris pentru SuperBlog 2019.

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Editor spune:

    Mi-a plăcut cum ai abordat tema și cum ai scris.

    Apreciază

    1. aleksuta spune:

      Mulțumesc mult! Nici acum nu-mi vine să cred ce cap sec eram la început când vine vorba de tehnologie și ce mult am avansat. :))

      Apreciază

Lasă un comentariu