Savoare în farfurie și accesorii cool în bucătărie

Dintotdeauna mâncarea a fost leac pentru suflet și pentru sănătate. Nu sunt fan al ciorbelor, dar apelez la ele de fiecare dată când am o dispoziție mai puțin bună, când sunt fără vlagă și lipsă de energie. Iar într-un moment de supărare, frustrare sau de dezamăgire, o prăjitură contribuie pozitiv la îmbunătățirea stării de spirit și la creșterea moralului.

ambition2

Nu sunt și nici n-am fost vreodată o bucătăreasă de meserie. Dar de câte ori am ocazia, petrec timp lângă cei care gătesc frecvent, de unde pot învața lucruri noi despre această artă. Da, gătitul e o artă! Mama are o vorbă: „Gătitul nu se învață, se fură!”, impropriu spus. Adică te uiți în stanga și în dreapta, la unul și la altul, și afli pașii, rețetele, dar cel mai important, secretele și ingredientul magic.

E nevoie de mult mai mult decât dragoste, suflet, învățare și creativitate. Chiar și urmând aceeași rețetă și aceeași pași, două persoane diferite nu vor realiza niciodată întru tocmai același preparat. Nici măcar noi înșine nu vom reuși să reproducem același preparat de mai mai multe ori. Ingredientele pot fi diferite, chiar și dacă sunt cumpărate și nu crescute acasă, la curte: alt soi, alți nutrienți, altă calitate etc. Alteori și ustensilele sunt altfel, concepute din alte materiale și cu altă tehnologie. Și mai apoi, unii preferă mâncarea mai dulce, alții mai sărată, mai condimentată sau mai acră, astfel că fiecare va ajusta rețeta după propriile preferințe culinare.

serviciu

Iar ustensilele acelea de care vorbeam anterior sunt cu și fără poate, cel mai important lucru din bucătărie. De pildă, folosind o lingură și un bol metalic, riști să strici textura unui preparat sau gustul. Cu siguranță ți s-a „tăiat” crema sau maioneza cel puțin o dată. Dacă pui o cantitate mult prea mare într-un vas de plastic, intr-un bol realizat dintr-o sticlă subțire sau dintr-o ceramică de proastă calitate, există riscul ca acestea să se spargă/fisureze, de la greutate sau de la temperatura mult prea scăzută sau mult prea ridicată. Dacă folosești un cuțit oarecare s-ar putea ca acesta să se rupă doar după câteva utilizări, chiar și în timp ce tai un preparat. Mi s-a întâmplat, și nu doar o dată, să rămân  cu lama ruptă în cubul imens de zarzavat. În loc să-și găsească loc în ciorbă, bineînțeles, a fost bun de aruncat, cauzând risipă alimentară. Știai că dacă lama unui blender sau a unui cuțit este realizată dintr-un metal de o calitate slabă, riști să strici textura, culoarea sau chiar gustul?

Cât trăim tot o să învățăm lucruri noi. Iar eu le-am învățat pe toate acestea fie din experiență personală, fie de pe la rude și prieteni. Morala este simplă. Nu trebuie să fii un bucătar profesionist și/sau renumit, ca să știi că ustensilele potrivite fac diferența și că e bine să investești în calitate, nu în cantitate. Iar prețul nu e mereu cel mai important factor de decizie pentru a-ți clădi o bucătărie modernă.

61341210_299649050922187_1989167373898219520_n

Astfel, atunci când m-am așezat la casa mea și am devenit propria șefă, în propria bucătărie, mi-am făcut un propriu decalog al accesoriilor esențiale, ce nu-mi lipsesc niciodată.

Accesorii esențiale pentru a mea bucătărie și pentru mai multă savoare în farfurie

1.  „Sfânta” lingură de lemn

Lingura de lemn e sfântă! Ne cunoaștem de ani buni și nu ne-am mai despărțit niciodată, în ciuda provocărilor întâmpinate. O folosesc la felul unu și felul doi, la ciorbe, mâncăruri la ceaun sau tigaie, cât și la pregătirea unor creme. Lingura de lemn e prietenoasă cu vasele în care gătesc! Nu zgârâie nici urechea prin sunet, nici vasele din dotare. Ingredientele nu oxidează atunci când se întâlnesc cu ea, astfel că preparatele nu-și strică aspectul sau gustul. Iar setul de oale și tigăile, se mențin ani de zile în perfectă stare.

Și pe lângă aceasta, țin să fie în gospodărie cât mai multe tacâmuri, de diferite dimensiuni (și pentru feluri principale, cât și pentru deserturi), din oțel inoxidabil, bineînțeles, care să nu ruginească sau să se strâmbe imediat ce duc lingura la gură.

60282311_289435898610169_3694398003205898240_o

2. Cuțitele din oțel inoxidabil

După cum spuneam și anterior, cuțitul nu trebuie ales oricum. Dacă lama nu-i de calitate, riști să faci „praf” o mulțime de preparate. Spre deosebire de materialele proaste și cele din ceramică, cuțitele din oțel inoxidabil sunt mai puternice, mai precise, mai rezistente și nu necesită să fie ascuțite cu o frecvență atât de ridicată. În plus, ele fac față la orice materie primă, indiferent că vorbim despre pregătirea și tăierea unor alimente pentru aperitiv sau de preparate mai complexe. Tare util găsesc și cuțitul de pâine, care mă ajută să porționez pâinea frumos și fără firmituri. De multe ori am impresia că și puii păsărelelor ar fi bineveniți la masă.

Iar curățătorul de legume îmi facilitează munca înzecit ajutându-mă să nu elimin mai multă esență sănătoasă și bogată în vitamine.

cutite dajar

3.  Cratițele din inox

O cratiță „îmbrăcată” sau „suflată” cu cine știe ce metale și vopseluri, nu-i benefică nicicum. Nu doar că nu e protejată și că are să „supraviețuiască” o durată limitată de timp, dar studiile specialiștilor arată și că stratul superficial se poate desprinde oricând, ajungând în alimente și transformând masa într-una toxică. De aceea achiziționez doar oale din oțel inoxidabil veritabil, de la furnizori autorizați și specializați în vânzarea articolelor, echipamentelor și accesoriilor de bucătărie. În ele pregătesc și sarmalele, și tocănița sau ciorba, iar cele mici mă ajută să încălzesc porțiile adecvate. Sunt compatibile atât cu aragazul clasic, cât și cu plita electrică, cu inducție.

oale dajar

4. Căni și cești

Fără cafea, nu pot începe ziua bună! Și n-am nimic împotriva celor care optează la micul dejun pentru un înlocuitor precum ceaiul sau apa cu lămâie. Prefer cănile și ceștile din porțelan sau sticlă termoizolantă, care-mi permit să savurez liniștită licorile magice și timpul cu cei dragi, aducând un plus mesei indiferent de context, prin aspectul lor modern, cât și prin rezistență în timp și la temperaturi diverse.

cani dajar

5. Farfurii și boluri mici sau medii

Ai experimentat vreodată cum e să mănânci mâncarea direct din cratiță, din oalele acelea mari? Nu e deloc comod și nici amuzant! Și mai apoi, când ai musafiri, doar n-o să le ceri să se autoservească din cratiță, nu-i așa? Mie-mi plac farfuriile întinse și bolurile mici, respectiv medii. De ce mici și medii? De ce nu mari?

Pentru că îmi sunt de ajutor să transfer porții mai reduse și mai adecvate de mâncare, iar dacă e nevoie de mâncare extra, pot suplimenta oricând porția. Așa gestionez resursele responsabil și nu rămâne mâncare pe care s-o arunc la coș, așa cum fac mulți când au musafiri în vizită. Iar dacă sunt mai multe feluri pregătite, pot ajusta în porții ideale, astfel încât musafirii să deguste din fiecare și să nu se sature de la primul fel. În plus, o cantitate mai mică de mâncăruri fierbinți poziționate în astfel de vase ajută la răcirea mai rapidă a preparatelor.

3b25f7c0-2a6c-11ea-8075-9d847c484a78

***

Nu renunț nici la caserolele de depozitare și la recipientele pentru condimente, care mă ajută să gestionez mai bine ingrediente și să le mențin prospețimea pe o durată mai mare de timp. Îmi e mai ușor cu ele să mențin o ordine în dulapuri și în frigider, economisind spațiu în același timp. Nici tăvile nu-mi lipsesc, „must have” pentru preparate sănătoase la cuptor, pentru prăjituri și blaturi de tort.

  • Cum știu să le cumpăr pe cele mai bune? 

Apelez la branduri specializate și renumite pentru articolele și accesoriile pentru casă și bucătărie. Pe multe le găsesc în magazinele de renume de unde fac cumpărături frecvent (Cora, Kaufland, Carrefour etc), cum sunt brandurile Ambition, Kubiko, Disney, Aquaphor și multe altele. Toate sunt mărci produse de către compania Dajar, o companie cu peste 31 de ani experiență în domeniu, care produce echipamente și accesorii pentru casă și bucătărie, ținând cont de nevoile clienților și folosind cele mai noi tehnologii de producție și fabricație, pentru a asigura garanția satisfacției. Găsești la ei o selecție vastă de ustensile de bucătărie și nu numai, pentru a dezlănțui pasiunea față de momentele culinare sau fericirea unor clipe alături de cei dragi, în jurul unor mese pline de savoare.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020.

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s