Sufletul unui om de succes se regăsește în bucătărie

Inevitabil, dragostea trece și prin stomac. În zilele noastre este un test pe care trebuie să-l treacă orice femeie pentru a deveni gospodina inimii lui. Nu-i suficient să fie frumoasă! Femeia visurilor să știe să-i pregătească bucate felurite, de la sarmale, la salată boeuf și zeci de alte mâncăruri mai mult sau mai puțin tradiționale, care o transformă într-un ideal.

kitchen2

Încă mă gândesc ce-o fi văzut la mine. Nu sunt nici gospodina inimii sale, și nici ultimul „model” de pe planeta Pământ. Mă trezesc întotdeauna la cele mai târzii ore având o scuză cât se poate de bună – oamenii care se trezesc târziu sunt mai productivi și vor deveni oameni de succes. Iar un somn odihnitor este, în fond, benefic pentru minte, și pentru corp.

Mă refugiez în bucătărie, acolo unde cafeaua este cea care pune bazele omului de succes, dar nu zăbovesc prea tare de teama de a sfârși la cratiță sau lângă chiuvetă. Cafelele dulci mă îmbie, mai ales cele pregătite de el, dar tonusul bucătăriei mele nu-mi spune nimic nou. Nu mă entuziasmează nicicum să mă transform într-o gospodină când toate lucrurile sunt parcă aruncate din spațiu. Un spațiu mult prea mic, în care trebuie să intru strategic, pe laterală, în timp ce-i acaparez și ultima picătură de oxigen. La un nivel superior sunt dulapurile care au uitat ordinea firească și care sunt de fiecare dată un mister când vine vorba de gătit sau de curățenie. Nu există un feng shui al culorilor sau al formelor care să te atragă să-ți încarci bateriile cât mai repede și să te cuprindă acea dorință de a te apuca de treabă.

Și trece o zi, două, trei. S-au făcut ani. Casa are acel strop de liniște și pace, dar dacă m-ar surprinde cu un stil mai cossy și în bucătărie, ar putea deveni chiar sufletul pereche. Iar eu m-aș transforma în femeia ideală, așa cum visează și el de vreo 7 ani încoace.

***

sus-1024x768

Nu degeaba se spune că noaptea e un sfetnic bun. Înainte ca Ene să vină pe la gene, se așează lângă mine și, într-un moment de inspirație maximă, îndrăznesc să inițiez o conversație:

Eu: – Dacă am avea un buget nelimitat, cum ar fi să ne renovăm bucătăria după bunul plac? Să văruim pereții în nuanțe liniștitoare de alb și albastru pastel, să adăugăm un tapet floral deasupra blatului și multe vaze cu flori proaspete în fiecare colț al încăperii, să ne decorăm podeaua cu gresie 5D, ca un decor de revistă? Dar de un sistem automat de iluminare, cu posibilitatea de ajustare automată a intensității luminii în funcție de lumina ambientală, ce zici? Și de un frigider de clasă energetică A+, o plită Franke cu inducție și un cuptor incorporabil, poate o baterie pentru chiuvetă cu sistem automat de filtrare sau cu ioni de argint, ce ajută la neutralizarea bacteriilor? Așa, cum e ordinea firească a lucrurilor.

Plita-FHMR-804-2I-1-FLEXI-Inductie-NEGRU-9fac599a11a07a5c08477ad9731b7f30

El: -Ce știi tu despre ordinea firească a lucrurilor într-o bucătărie? Vrei să te transformi într-un home decor influencer?

Se lasă liniștea. Contemplez câteva secunde și răspund încrezătoare.

Eu: – De ce nu?! Ordinea firească este sufletul unui om de succes. E atunci când îți reinventezi bucătăria după propriul plac pentru a-ți veni în folosul propriu. E atunci când bucătăria devine un loc mai spațios și mai liniștit, când gătești și faci curat cu plăcere. Când te umpli cu energie și poftă de viață încă de la prima picătură de cafea.

El: – Și ce altceva mai știi?

Eu: – Știu că tehnologia modernă și electrocasnicele potrivite ne-ar ajuta facturile să fie mai blânde cu bugetul, că au o eficiență energetică mai ridicată și un consum mai redus. Știu că nu ar trebui să mai zăbovești așteptând ca cuptorul să se preîncalzează jumătate de oră, când un cuptor incorporabil e dotat cu geamuri termoreflexive care nu permit schimbul de căldură cu mediul exterior și au și încălzire rapidă, ceea ce ar scurta timpul de gătit. Nici nu te-ai mai expune unor incidente lucrând direct pe flacără. Mai știu că amplasarea blatului de lucru la înălțimea potrivită ne-ar ajuta să ne îndeplinim sarcinile mai repede, mai ușor și mai comod. Și că o chiuvetă bucătărie din granit și rășină acrilică ar fi mai ușor de curățat și de întreținut, mai durabilă pentru uz zilnic și mai potrivită pentru spălarea vaselor de dimensiuni mari. Iar materialele din care sunt confecționate aceste articole moderne nu ar mai reprezenta o problemă în materie de curățenie, căci sticla termorezistentă, inox-ul, rășinile și acoperirea multor ustensile cu ioni de argint ajută nu doar la prevenirea zgârieturilor, la creșterea duratei de viață a acestora, cât și la prevenirea formării bacteriilor. Și știu că am fi mai responsabili față de mediu, care este casa noastră de zi cu zi și față de care avem datoria să-l conservăm și să-l transmitem în condiții optime și generațiilor viitoare, copiilor noști.

Chiuveta-bucatarie-ACG-610-N-Avena-3c1338cf64db0564a871f06ee9e211d1

El: – Și cu spațiul, ce facem? Ai uitat că trăim într-o „casă de chibrituri”?

Eu: – Nu, n-am uitat! Dar depinde de noi să alegem dimensiunile potrivite și să le aranjăm în consecință. Articolele de bucătărie au în zilele noastre nu doar o înfățișare și funcții moderne, ci și un design fiabil, de dimensiuni mai reduse, astfel că putem acoperi întreg necesarul și să obținem și mai mult spațiu pentru noi. Ne-am mişca în voie și aș găti cu plăcere!

El: – Dar tu nu gătești niciodată!

Eu: – Dar aș învăța cu tot dragul, pentru tine, iubitule! Cu o bucătărie mai cossy decât camera de zi, aș putea oricând să transform gătitul într-o adevărată pasiune, și bucătăria în sufletul casei. Sigur aș avea succes!

food

A doua zi, la cafea, cu gândul la cele discutate cu o seară înainte, mă întreabă curios:

El: – Ce a fost cu revelația de aseară?

Eu: – Vorbeam serios!

El: – Și de unde ai învățat toate aceste lucruri?

Eu: – De la Franke – companie elvețiană lansată în 1911, cu articole și accesorii pentru bucătării moderne și inteligente, prezentă în peste 40 de țări. Cercetările lor s-au axat pe îndeplinirea nevoilor populației de pretutindeni, pe fiabilitate și siguranță, devenind în ultimii 22 ani un lider în domeniu și pe piața românească.

Curios din fire și marcat de această discuție a pornit în căutarea articolelor ideale pentru bucătărie, online, simplu și comod, direct de acasă. Cu atâtea argumente valide a ajuns și el la concluzia că bucătăria poate spune o poveste și că este, în fond, sufletul unui om de succes.

hota2

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020.

 

 

5 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. bookbizz spune:

  Un articol interesant și bine documentat. Mult succes.

  Apreciat de 1 persoană

  1. aleksuta spune:

   Mulțumesc mult! ❤️

   Apreciază

 2. Valeria Chertes spune:

  Foarte frumos articol.

  Apreciat de 1 persoană

  1. aleksuta spune:

   Sarumana!😘❤

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s