Cât de important este pentru tine spiritul civic în democrație?

Nu-i nevoie să fii un om politic sau să te informezi constant cu privire la democrație, ca să-ți formezi propria opinie legată de sistemul actual. O simplă căutare pe Wikipedia sau orice alt motor de căutare consacrat te va face să-ți pui niște întrebări simple, desprinse din realitatea zilelor noastre. Se PRESUPUNE sau chiar este România o țară democratică? Vorbesc doar hârtiile sau și faptele?

Când lucrurile nu sunt la locul lor, acolo când conducerea țării își pune degetele în urechi și palmele la ochi, când ar trebui cu precădere să aibă simțurile mai deschise ca niciodată, avem libertatea să înființăm o petiție online, prin intermediul căreia să mobilizăm o lume întreagă cu aceleași viziuni, pentru același scop comun, în speranța că vom fi auziți și că se vor lua măsuri.

De ce este necesară formarea unui referendum și a unor petiții pentru a soluționa o serie de probleme care de-a lungul timpul au stat ascunse sub preș, când ani de zile națiunea a „țipat” pentru rezolvarea acestora? Este aceasta o viziune demnă de democrație și de principiile acestui regim politic?

 

Poporul nostru, șeful nostru!

Sau așa ar trebui să fie în ansamblu, într-o țară democratică. Poporul si guvernul ar trebui să lucreze împreună, ca o unitate, pentru un viitor mai bun. Solicitările plauzibile ale poporului ar trebui să fie luate în considerare de către cei de la conducere și transpuse în realitate, înainte ca ele să fie expuse la televizor sau prin intermediul rețelelor de socializare. Și totuși, ne amintim câte solicitări referitoare la sănătate, justiție, educație, infrastructură, etc. există doar pe hârtie? Dacă România este o țară democratică, de ce apar petiții privind solicitările de reformare a justiției, respectarea drepturilor oamenilor, egalitatea în drepturi, dreptul de a avea un mediu mai sănătos, etc.? Este România o țară democratică?

democracy_mania-km0-al-democratiei

Principii (non)democratice într-o țară democrată.

 

  • Autoritatea

Mai mult sau mai puțin realiste, conducerea țării este obligată să impună o serie de reguli sub forma unor legi. Sunt de acord cu acest principiu conform căruia există o autoritate care ne conduce, formată din oameni politici cu drept de decizie. Însă, remarc cu dizgrație cum propriile nevoi ale conducerii statului sunt mai importante decât cele ale populației. Cuvântul parlamentarilor are o valoare mult mai mare decât vocea unui întreg popor care militează în stradă pentru drepturile lor, ceea ce nu e drept. Acest fapt mă face să cred că România este democratică doar pe hârtie și că se încalcă unul din cele mai importante principii ale unui regim liber și echilibrat.

  • Libertatea

Principiul libertății ne este limitat, fapt ce nu ar trebui să se întâmple într-o societate democratică. Simt că ne este privată libertatea de a ne dezvolta atunci când funcțiile statului ajung să fie cumpărate. Și, din păcate, aceste lucruri se întâmplă tot mai des. Simt că ne este îngrădită libertatea morală de a decide și de a gândi, când cei slabi de fire pleacă capul în fața unor pungi electorale cu alimente sau când, în cele mai importante situații, doar guvernanții au un cuvânt de spus, nu și oamenii de rând. Cred că era si dreptul meu, al nostru, să ne alegem premierul și tot guvernații, nu să se aleagă între ei pe fondul unor jocuri și șantajuri politice.

democracy_mania-mitingul-diasporei

  • Egalitatea

Suntem egali într-o societate în care oamenii plătesc contribuții către un sistem de sănătate care în loc să ne vindece, ne umple cu boli? Suntem egali când populația corectă și cu simț civic plătește taxe și impozite și trăiește de pe o zi pe alta, în timp ce corupții se află în funcții politice și oamenii din închisori primesc garantat locuri de muncă, zile libere, o masă caldă, un loc sigur de dormit? Există egalitate când cei cinstiți își duc zilele de pe-o zi pe alta cu frica zilei de mâine, cu grija că nu-și pot lăsa copiii pe stradă, la școală? E drept când cei corupți și/sau cu bani încalcă legea fără a fi pedepsiți? Unde e dreptatea și responsabilitatea sistemului judiciar? Unde sunt legile universale?

***

Votul nu mai e o victorie absolută, dar rămâne dreptul nostru. Și sunt de părere că pot fi mascate 10, 100, 1000 de voturi, dar nu voturile unei întregi țări. Nu este o datorie față de cineva, ci un fapt pe care ar trebui să-l facem cu toții, în speranța că ne vom recâștiga cu adevărat integritatea într-un sistem democratic real. Pentru că unde sunt toți, puterea crește!

Este important ca spiritul civic să domine în toate domeniile. De fiecare dată când arătăm cu degetul către cei care sunt corupți, să ne gândim dacă nu cumva, măcar o dată, cu gândul, cu cuvântul sau cu fapta, nu am făcut și noi la fel.

democracy_mania-steag-romania-unire

E important să avem conștiiță și să fim în primul rând corecți față de noi înșine. Avem puterea de a fi model pentru generațiile viitoare, iar asta este ceea ce contează. Pentru că faptele noastre scriu viitorul încă de pe acum. Iar dacă noi suntem buni, cinstiți și uniți, România de mâine poate fi cu adevărat o țară democratică și o țară mai bună. Un Guvern poate înfrânge un om, însă nu o întreagă societate cu aceleași valori.  Vrei o țară cu adevărat democrată? Arată că-ți pasă! Implică-te, donează, salvează!

Știu! Pare ireal ca după 2000 de ani de când s-a format omenirea și cu o conducere care se vede atât de competentă și salvatoare pentru noi toți, să mai existe sate defavorizate, școli cu toaletă în curte, copii fără educație, analfabetism, oameni bolnavi care se află la mila sistemului pentru a putea beneficia de un tratament. Pare strigător la cer să fie necesar ca noi, comunitatea întreagă, să investim din puținul nostru pentru a ne conserva semenii și pentru a-i răsplăti pe cei care ne-au promovat valorile și ne-au făcut mândri să fim români. Dar democrația nu este doar despre sistemul defect care ar trebui restructurat în bine, ci și despre noi și puterea noastră de a face țara un loc mai sigur și mai bun.

democracy_mania-votul-tau-face-diferenta-1024x683

Cum să te împlici în comunitate și să te folosești de spiritul civic:

  • Donează pentru cauzele care te inspiră! Oricând ai putea fi tu persoana care are nevoie de ajutor. Iar ajutorul se poate întoarce oricând, inzecit, la greu, ca un bumerang.
  • Semnează petițiile care te reprezintă! Fie că militezi pentru sănătatea mediului înconjurător, pentru un mediu durabil fără poluare și deșeuri, fără boli, pentru limitarea risipei alimentare sau pentru înăsprirea unor pedepse, semnează! Semnăturile noastre au valoare și chiar pot schimba lumea!
  • Participă și promovează interesele de ordin public! Fie că vorbim despre evenimente de lansare, despre evenimente care susțin promovarea unor locuri de muncă sau despre evenimentele care susțin dezvoltarea profesională și personală a tinerilor, participarea și/sau un simplu share poate ajuta pe cineva. Îi poți înspira pe ceilalți și, împreună, putem crește puterea informației, putem stopa analfabetismul și emigrarea.
  • Participă la vot și la referendum! Este dreptul nostru, al tuturor! Am menționat asta și anterior. Un singur vot poate face diferența și poate pune în valoare o serie de nevoi consacrate și măsurile necesare pentru un trai mai bun și o societate împlinită.

democracy-mania-logo-300x300

Tu cum te împlici în societate? Care este viziunea ta față de prezentul sistem democratic?

Articol scris pentru SuperBlog 2019.

 

 

 

 

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s